Home Programma Programma 2017

Clubavond 21 maart 2017

Natuurfilmer met passie

Clubavond 21 maart 2017
Verslag van Frans Sluijs

Noud was op tijd terug van zijn reizen en daardoor waren we met 11 leden voor een leerzame en “genotvolle” filmavond gepresenteerd door Kees van Meurs.

Avondvoorzitter Jan van der Steen heet iedereen hartelijk welkom in het bijzonder Kees Meurs.
Paul van Erve is vandaag jarig en neemt het eerste rondje nat voor zijn rekening. Van harte gefeliciteerd Paul.

Film no 1. “Vaak loop je er voorbij” Het is de eerste digitale film van Kees opgenomen met een 100mm Canon macro lens. Hij heeft heel lang nog analoog (en op dubbel 8) gefilmd.20170321Kees van MeursIMG 2672
Een puur natuurfilm met prachtige opnames en zeer mooie close momenten. In het eerste gedeelte (voorjaar) is er geen muziek. Het lijkt wel of Kees de dieren niet wil storen bij het paren.
Indrukwekkende opnames, waarbij je in het clublokaal een speld kan horen vallen als er even geen commentaar hoorbaar is.
Pas bij de herfstopnames begeleidt de muziek de beelden.
Het geluid van dieren en omgevingsgeluid is nagesynchroniseerd maar wel met de juiste klanken bij de getoonde dieren en situaties.

Na deze eerste filmvertoning krijgt Kees een spervuur van vragen over zich heen. Hoe komt zo’n film tot stand? Kees antwoordt: verzamelen, verzamelen en dan een verhaal maken.
Kees schrijft zelf het commentaar. Het wordt verwoord door een prettige en duidelijke stem.

20170321CameraIMG 2670Film 2 “IJsland” Hoogtepunten van IJsland in 7 minuten. Filmbeelden met snelle wisselingen begeleidt door bombastische muziek. Kees vindt deze film stukken minder dan de langere versie die we later vanavond zien.

In de pauze geeft Kees uitleg over camera’s, lenzen, grijsfilter en hulpmiddelen bij de opnames. Hij toont ons zijn apparatuur die over verschillende tafels uitgestald ligt. We begrijpen nu beter hoe hij zo close de dieren in beeld kan krijgen. Kees geeft daarbij nog veel nuttige tips voor bij het (natuur-)filmen.

Fil20170321IjslandIMG 2675m no 3 “IJsland”. Weer een film over IJsland nu  met commentaar. De film start met een kort introductie van wat we gaan zien (behalve de vele vogels) en eindigt met een korte samenvatting. Mooi gevonden!
Kees laat ook zien welke kunstjes hij heeft gebruikt bij de opnames o.a. met Green Screen en het gebruik van zijn gemotoriseerde 'rail' om vertraagd een mooie 'rijder' te maken.

Nog een tip: vertragen van film beelden ga je zien, versnellen kan zoveel je wilt.

Wij gaan met veel tips en een voldaan gevoel huiswaarts.
Dank aan Kees Meurs.

 

Leden, let op: Volgende keer is er geen clubavond. We gaan op 4 april overdag een wandeling door de natuur filmen onder begeleiding van een gids.