Home Programma Programma 2017

Clubavond 18 april 2017

Debuutfilm en meer

Clubavond dd. 18 april 2017
Verslag van Cees van der Ham

Aanwezig: 11 leden
Afgemeld: Barbara de Groot en Frans Hellings

Wally opent de avond met wat medelingen:
Het thema van het Mottofestival 2018 is Muziek
In 2019 is er nog een verrassing

Er zijn vanavond twee film-aanbieders.
Eerst Roland van Riel met "Afrika by night" welke ca. 10 minuten duurt. Verlichte objecten van dierenfiguren staan langs een wandelsafari gemaakt van staalijzer en doek met verlichting erin. De muziek werd verzorgd door een afrikaans bandje.
Dit is zijn eerste zelf gemonteerde film die hij ons vertoont. We waarderen het dat hij er een afgerond geheel van gemaakt heeft met afwisseling tussen een muziekbandje en lichtobjecten. Een moeilijkheid was dat de opnamen 's-avonds met weinig licht zijn gemaakt waardoor de onderwerpen als snel overbelicht zouden zijn. Dit is (misschien door Roland zijn ervaring als fotograaf) echter zeer goed gelukt. We adviseren wel één muziekstuk te gebruiken en de lichtbeelden korter te tonen. Ook missen we een titel en naam van de maker. Roland belooft dat er een hermontage komt.

Wally Kastelijns heeft al snel na de opnamedag een film gemaakt over "De Baardwijkse Overlaat". Duur ca. 28 minuten. Ondanks dat Jan van der Steen het geluid opnemen verzorgde en we elkaars bronmateriaal zouden uitwisselen, wilde Wally met enkel zijn eigen beeld- en geluidsopnamen een lopend verhaal maken over een natuurwandeling onder leiding van een natuurgids.
We zien een lange autorit naar de bestemming opgenomen als 'selfie' gedurende welke Wally al vertelt wat ons te wachten staat. Dan gaan we de natuur in en horen gids Joost van Balkom erover vertellen wat meestal ingevuld wordt door ondersteunende beelden. Soms is een foto en informatie van Internet gebruikt. Er is een goede selectie gemaakt van wat er verteld is.
Wally wilde de film graag bespreken en suggesties ontvangen ter verbetering. Wij adviseren om de route in te korten en daarbij niet te noemen wat de gids al gaat vertellen. Het geluid is meestal goed verstaanbaar, maar soms minder omdat de gids met de rug naar de camera (of op grotere afstand) staat. Daar zou je het geluid van Jan kunnen gebruiken.

Wally Kastelijns vertoonde delen uit een uitvaart van de hoofdman van een gilde. Realistisch beeld van een begrafenis met Gilde-eer. Opnamen waren alleen van de activiteiten van het Gilde. Omdat Mari als projectfilm gekozen heeft voor een schuttersgilde dacht Wally dat hij hier wel ideeën uit kon halen. De beelden uit deze gildefilm mogen zeker niet gebruikt worden!

Ronald van Riel zijn tweede film van vanavond "Rondvaart door de haven van Rotterdam" duurt ca. 5 minuten.
De heenreis van een vaart door de Rotterdamse haven is verfilmd in lange shots in hetzelfde (trage) tempo als de boot voer. Er zitten weinig close-ups in wat soms is op te lossen door in de montage een inzoom  te gebruiken. Jammer dat op de terugreis niet is gefilmd om de beelden te kunnen mixen (rekening houdend met de vaarrichting).

De avond zit er weer op.