Home Programma Programma 2017

Clubavond 17 oktober 2017

Baardwijkse Overlaat

Clubavond: 17 oktober 2017
Verslag: Paul van Erve

Afwezig: Cees van der Ham, Roland van Riel

Zowel Cees Zandbergen als Gerard Putmans zijn afgezet. Corrie Zandbergen blijft de avond bijwonen. Gerard wordt aan het eind van de avond opgepikt.

De avond is speciaal bestemd om de films te bekijken die gemaakt zijn naar aanleiding van ons uitstapje door het natuurgebied in Drunen onder leiding van een gids. Drie ervan zien we en aan 1 wordt nog gewerkt door Cees Zandbergen. Paul krijgt toestemming om de gemonteerde film van Wally als bronmateriaal te gebruiken. Dus daar komt misschien ook nog een montage uit.

We bekijken als eerste de film van Jan van der Steen. Jan had tijdens de rondleiding voornamelijk het geluid van de gids opgenomen via een dasspeldmicrofoon en weining bruikbaar filmmateriaal daarnaast. Hij pakte deze film aan door eerst het door gids Joost van Balkom uitgesproken verhaal uit te schrijven. Dan daarvan een te verfilmen verhaal van te maken daarbij ook de volgorde om te gooien en veel verklaringen weg te laten.
Jan moest nogmaals de natuur in om opnamen bij de maken waardoor we ook beelden zagen met bloemen in een later seizoen. Ook gebruikte hij beelden van Internet om onderwerpen uit de tekst te toe te lichten.
"Natuurgebied De Baardwijkse Overlaat" duurt 16 minuten. Helaas draaide de MP4 versie niet lipsynchroon via de mediaspeler (door vertraging via de geluidmixer?). Gelukkig had hij ook een DVD gebrand die wel goed afspeelde.
Mooie montage met toegevoegde passende piano muziek.
Het verzetten van zand werd van YouTube (België) gebruikt evenals enkele dieren die hij niet zelf kon filmen.  De clubleden zijn geïnteresseerd HOE hij dat doet (download en/of capture). Dit wordt bewaard om op een 'praktijkavond' te demonstreren.

LangeWiel-GagelP1070469Frans en Barbara hebben samen één film gemaakt waarbij óók beelden van Jan zijn gebruikt. Ze hebben wel in de tekst gesneden maar de volgorde van de rondleiding aangehouden. Zij zijn ook teruggeweest om opnamen bij te maken. Vreemd dat de versie op de USB-disk niet wil afspelen, ook niet gekopiëerd naar de club-PC. Gelukkig wel de versie van Frans' zijn laptop via Wally's USB-disk.
"Baardwijkse Overlaat, Kwetsbaar natuurgebied" duurt 11 min. 10 sec. en bevat ook stilstaande beelden. Zij vinden een Fade-out om het eind van een zin te forceren in plaats van afkappen netter naar de spreker.
De leden waarderen het ook hier weer dat later in het seizoen is gefilmd zodat je meer bloemen, vlinders, en bijen ziet. Keurig gemonteerd is de algemene reactie.

Van Wally hadden we al snel na de natuurtrip een montage gezien en hij heeft die versie enigszins ingekort. "De Baardwijkse Overlaat 2017" duurt 27 minuten. Gedurende de reis naar het gebied horen we wat de aanleiding was en wat we als club gaan doen. In beeld komt daarna een korte 'samenvatting' van de onderwerpen waarna de gids ons verder meeneemt de natuur in. Opvallend zijn hierbij de harde vogelgeluiden, die NIET zijn toegevoegd, dus daar echt te horen waren. Ze komen hier luider over omdat Wally het geluid van de gids via zijn eigen camera heeft gebruikt (en niet Jan's versie). Dit moest iets versterkt worden om het verstaanbaar te maken.
Een advies was om minder de zoom te gebruiken omdat het beeld snel minder wordt door het gebruikt van een "borststatief" in plaats van een stabiele driepunts opstellling.  Soms horen we over een onderwerp praten en komen de beelden pas later. Wally belooft de film nog eens te bekijken en op sommige punten in te korten.

Bijna tijd om te stoppen maar we zijn te benieuwd naar de volgende film zodat deze toch wordt vertoond, maar niet echt besproken.
Barbara en Frans hebben in de zomermaanden nog tijd gevonden om een film te maken over de stad waar Barbara opgegroeid is; haar jeugd heeft doorgebracht. "Ouderkerk aan de Amstel" is door Barbara zeer keurig ingesproken. Het is een informatief, interessante, zeer goed gefilmd, uitgebreid verslag van de bezienswaardigheden van de plaats. Zijn historische rijksmonumenten, de rivier met zijn bootjes en mooie omgeving komen uitstekend uit de verf.

Tot ziens bij de cursus Cameraregie, Podiumfestival of volgende clubavond die Wally verzorgt.