Home Programma Programma 2018

Clubavond 18 september 2018

Gezellig

Clubavond: 18 september 2018
Verslag: Paul van Erve
Afwezig: Wally Kastelijns, Jan van der Steen
Aanwezig: 11 leden (+ Corry Zandbergen)

Alle leden die zich niet hadden afgemeld komen enthousiast binnen. Na elkaar begroet te hebben worden verhalen uitgewisseld over vakanties, ongelukken en ziekten en montagevragen. Het kost meer tijd dan normaal om de groep te laten bijpraten. Daarom startten we de filmavond pas na kwart over acht.

Cees Leijnse stond vermeld als avondvoorzitter maar liet het graag over aan mij. Frans Hellings kon niet schrijven vandaar dat ik notities maakte om dit verslag te kunnen maken.
De mededelingen gingen over de niet aangenomen opdracht voor een Sint-film; het Podiumfestival op 31/10 waar we 18 minuten film vertonen; Cees was bezig de bankzaken om te zetten naar een goedkoper adres; de Mediaspeler die op de afsluitavond niet meer startte was vervangen door een iets ouder model maar met dezelfde bediening en mogelijkheden en was al weer ingebouwd in de projectiekast.

Ons Clubke

Adri had al gereageerd, op een oproep om films mee te brengen, dat hij enkele films kan vertonen die hij heeft gemaakt over verschillende verenigingen uit de gemeente Heusen en die vertoond werden op de lokale omroep HTR. Hij verteldt dat hij in vorige jaren al zo'n 40 films heeft gemaakt om clubs de gelegenheid te geven zichzelf te promoten. Hij nam de draad vorig jaar weer op en heeft nog 12 clubs onderhanden om te verfilmen waar hij zo'n jaar voor nodig heeft. Deze clubs variëren van dans, voetbal, fanfare, duiken, horeca enzovoort. Adri heeft alles in eigen hand van idee, afspraken maken, filmen en monteren. Vandaar dat hij al een hele tijd aan geen andere bezigheden kan meedoen. Het eindresultaat biedt hij dan aan bij HTR die het resultaat een paar maal uitzendt.

Voor deze avond heeft hij de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden als "Ons clubke" uitgekozen omdat die bij onze leden al min or meer bekend is door andere films waar zij bij betrokken waren.
De 'uitzending' duurt 40 minuten waarbij een presentatrice interviews houdt met de voorzitter en de secretaris en de lijn van de film volgt. Na een korte historie van de NMVH worden tussendoor foto's of filmopnamen getoond van het besproken onderwerp. Zoals bomen, struiken en insektenhotel over het 'Natuurpark' en herstel van rieten schermen bij de eendenkooi Ter Kwak. We zien het planten van Pimpernel planten in het Vlijmens Ven. De sfeermuziek complementeert de beelden waar geen lifegeluid bij is. De secretaris vertelt vooral over onderwerpen die de vereniging organiseert buiten het natuurbeheer. Het afval wordt gevolgd van weggooien via sorteren, tussenbewerking en verwerking tot nieuwe produkten. Daar bij zien we foto's die door een lid van NMVH zijn gemaakt van een bezoek aan een verwerkingsbedrijf maar niet echt het proces laten zien. Helaas was dit geen goede bijdrage aan Adri's film. Bij het Repaircafé zijn we de hersteller aan het werk.

De nabespreking lukt niet met z'n allen; het is gezellig rumoerig en de pauze wordt nu genomen.
Uit de gehoorde verhalen zijn wel enkele aanmerkingen gefilterd:

  • Vertoon al eerder filmmateriaal onder het interview bij het besproken onderwerp. Dit verlevendigt en verkort de film. Je kijkt dan korter naar de interviewer en geïnterviewde.
  • Kort de sprekers in bij versprekingen (begin van Wijze Uil bij de Buitendienst) en wat woorden van de interviewster nadat een stukje film is vertoond.
  • Omdat bij elk shot het life-geluid te horen is, geeft dit hikken. We realiseren dat een doorloop moeilijk te realiseren is omdat je niet in de hand hebt wat de werkers gaan doen.
  • We hebben bewondering voor de vele uiren dit je in dit project gestoken hebt en nog gaat besteden.

Omdat Adri rond 22 uur weg moet vertonen we niet zijn tweede "Ons clubje" film.

Museum Oud Oosterhout

Barbara en Frans Sluijs hebben een film gemaakt in het miniatuur museum Oud Oosterhout. Dit museum was een van de onderwerpen om te dienen om een "lokatiefilm" te maken, maar werd door de leden niet gekozen. Barbara en Frans besloten om het toch als achtergrond te gebuiken voor hun film "Zangfeest in Oud Oosterhout" in 12 min. 50 sec.  Diverse (zo'n 7) zangkoren uit Oosterhout en omgeving treden op in het prachtige miniaturen museum Oud Oosterhout. Deze optredens was ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het park.
Het begin verklaart welke miniatuurhuizen we zien uit de aangelegde 'straten'. Tussen de opnamen van de zingende koorleden, met 2 cameras opgenomen, zien we luisterend publiek en mensen lopend tussen de miniatuur huizen in het park.

Helaas projecteert de film als 4x3 terwijl de opnamen 16x9 zijn waardoor de mensen extra lang en smal zijn. Na enkele pogingen dit aan te passen in de beamer en in de mediaspeler geven we het op en moeten we er 'doorheen' kijken.
Naderhand blijkt dat dit een .VOB bestand is, alsof het op een DVD is geschreven. We adviseren de montage af te werken in HD 1920x1080i (of 1920x1080p) en bestandsformaat MPEG2 of MP4.

Privacy

Frans en Barbara krijgen te horen dat de film minder interessant is dan we van hen gewend zijn. Er is geen relatie tussen de koren en de miniatuurhuizen. De koren kunnen net zo goed op een andere lokatie zijn opgenomen.
De film roept wat vragen op over hoe ver de nieuwe prijvacy wetgeving gaat. Er komt een voorbeeld voorbij van amateurfilmers bij de avond 4-daagse die hun eigen kleinkind willen vastleggen, maar te horen krijgen dat ze het kind van een ander die in dezelfde stoet loopt niet mogen verfilmen! Hoe moeilijk wordt filmen in een openbare omgeving wel; je kunt niet iedereen toestemming vragen. Bij het filmen van school kinderen vorig jaar (toen de wet nog niet actief was) hebben we al wel toestemming schriftelijk gevraagd van de leraren. Toen was het nog gemakkelijk.

Na deze films besluiten we geen 'montage onderwerp' meer te starten. Mari ruimt de projectietafel op. Ik klim op de trap om de beamer te verwijderen en op te laten bergen. Om 22:40 uur is de zaal leeg en donker.

Noot: Frans Hellilngs had een vraag hoe een Powerpoint presentatie van foto's over te zetten naar film zonder de gekozen overgangen en het bijbehorende geluid te verliezen. Hij heeft zijn Mac mee gebracht om het te tonen. Het kan als je niet "Bestand, Opslaan als.." gebruikt, maar "Bestand, Exporteren, Video" kiest. Gebruik anders je filmmontageprogramma (Studio) dat er voor bedoeld is!