Home Programma Programma 2018

Clubavond 13 november 2018

Begrippen uitgelegd

Clubavond 13 november 2018
Verslag door Frans Sluijs

Voor de “aftrap“ door avondvoorzitter Jan van der Steen worden er leuke foto's vertoond, genomen door Cees Leijnse,'tijdens het zeer geslaagde LAS-etentje.
Getoond wordt de Oorkonde, uitgereikt tijdens het Podium festival aan Paul van Erve (foutje  bedankt), voor de film “Ouderkerk aan de Amstel“ gemaakt door Barbara en Frans!

Cees Leijnse laat een film zien van zo'n 4 minuten over “Nederland Waterland“. VCD-4K formatenWe zien fraaie opnames over:  Polderwater / Boswater / Vaarwater / Afvoerwater / Regenwater en nog veel meer water, ondersteund door passende muziek. Bravo Cees!

Uitleg over computer- en filmtermen door Jan van der Steen

Dan is het woord aan Jan van der Steen. Jan geeft uitleg over camera en computer termen die bij Videobewerking gebruikt worden, soms aangevuld door Paul met technische Wetenswaardigheden. Jan heeft er veel tijd ingestoken om de volgende onderwerpen zo uitgebreid te laten zien en horen. 

  • Resolutie - Pixels
  • Formaten (codec)
  • Frame snelheid
  • PAL - NTSC
  • Audio
  • Duur
  • Snelheid
  • Bestandsgrootte

Dank Jan voor je inzet.

Test nieuwe camera

Na de pauze laat , alweer Cees Leijns, opnamen zien van de Jazzband, opgenomen met zijn nieuwe 4K camera.
De opnames worden op 3 manieren vertoond, te weten ultra HD 3840 x 1080 (=4K), Full HD 1920 x 1080 en HD 1440 x 1080.
Verschillen zijn (amper) te zien. Waarschijnlijk omdat de laptop via de HDMI kabel geen 4K doorgeeft en de projector dit niet ondersteunt. Het grote voordeel van de 4K camera is, dat je in de montage, van het zelfde beeld grote inzooms kan monteren zonder kwaliteit verlies.

Paul geeft aan eenieder de kans voor 26 november (bestuursvergadering) eventuele tips en of suggesties voor het nieuwe filmjaar (o.a. 40-jarig bestaan), door te geven aan het bestuur.

Het was een leerzame en gezellige avond.

Noot: Leden kunnen de presentatie en bijbehorend document vinden in Dropbox map "LAS/Cursussen/Diverse cursussen" met naam "Begrippen in Videobewerking".  Ook als je inlogt op de website kun je onder Cursussen, "Filmische cursussen" de bestanden zien en openen.