Home Programma Programma 2019

Clubavond 5 februari 2019

Montage tips en ideeën voor het LAStrum

Clubavond van 5 februari 2019
Verslag: Jan van der Steen en Paul van Erve
Afwezig: Noud Laurijsen, Wally Kastelijns, Cees Zandbergen

We beginnen wat later vandaag. Barbara, Frans Sluijs en Paul zijn nog boven in een zaaltje van De Gildenbond om de opstelling te testen zodat Frans de volgende clubavond zijn presentatie kan projecteren inclusief geluid. Het lukt met maar niet met dezelfde beeldkwaliteit zoals we gewend zijn. Noot: Een paar dagen erna vernemen we dat LAS'79 in maart toch in hun 'eigen' lokaal terecht kan. Gelukkig voor Frans.
Ondertussen is Jeroen Klijsen binnengekomen en schrijft zich in als nieuw lid.

LAStrum viering

Wally heeft tips uitgezocht voor het vieren van ons 8e LAStrum (40 jaar bestaan). Dit brengt Paul naar voren. Met een boot door de Biesbosch met alleen eigen leden met de mogelijkheid te filmen wordt minder interessant gevonden. Er is weinig interessants te filmen op zo'n rondvaart.
Even wordt voorgesteld de viering van het LAStrum enkel met een diner inclusief partners te vieren. Dat valt niet goed omdat we dat al elk jaar doen en we dan geen speciale herinnering hebben aan dit 40-jarig jubileum. Wanneer we ook partners meenemen kunnen we een kleine boot in zijn geheel reserveren liefst inclusief koffie en lunch. Boot08 Proost
De meeste leden willen de "verplichting" om te filmen laten vallen en het gezellige samenzijn voorop stellen.
De clubleden vragen om ook een trip rond Den Bosch (Maximakanaal) te overwegen omdat daarbij waarschijnlijk meer te zien is.
De voorgestelde datum valt in een vakantieperiode waarbij verschillenden al weg zijn en zal dus opnieuw gekozen moeten worden.
Het bestuur zal meer informatie opvragen over de twee opties.
Om al in de sfeer te komen draaien we de impressie van het vierde LAStrum in 1999 "LAS filmt in De Biesbosch" waarbij Jetty Broeren op rijm in 6:14 minuten de boottocht door De Biesbosch vastlegde.

Hulp bij Film gevraagd

Onze secretaris heeft het verzoek ontvangen om voor een lokale supermarkt mee te werken aan enkele promotiefilmpjes. We willen als amateur geen concurrent zijn van professionele reclamemakers. Om meer informatie te actherhalen wat dit precies inhoudt zijn Cees Leijnse en Paul op gesprek geweest waarvan ze vanavond verslag doen.
Het betreft door het personeel bedachte fimpjes over lokaal gehouden acties en hoogtepunten zoals Pasen, Kerst. Er zullen zo'n 10 tot 15 filmpjes per jaar worden gemaakt. Zij verzorgen het script en spelen zelf en filmen met hun telefoon. Ze willen nu de kwaliteit van het beeld en spel verhogen door onze club erbij te betrekken. Meerdere leden worden nu enthousiast om tenminste enkele opnamen mee te maken.
We vragen onze contractpersoon om een voorbeeld van hun script op te sturen wat we dan kunnen vergelijken met het gemaakte filmpje.

Geluid met beeld synchroniseren

Jan kreeg het verzoek om uit te leggen hoe je een bewerkt geluid weer synchroon bij het beeld kunt krijgen. Mari had daar nogal moeite mee.
Omdat de meeste leden Pinnacle Studio gebruiken kiest Jan voor een demo daarmee. Multicamera Editor geeft de mogelijkheid het geluid bij het beeld of beeld bij ander beeld automatisch gelijk te laten verschuiven. Lees voor details een voorbeeld in het bestand "Geluid synchroniseren in Studio.pdf"
Leden kunnen dit ook vinden op Dropbox in "LAS/Cursussen/Pinnacle Studio/Studio16-19".

Route op landkaart tekenen

Wally is helaas afwezig. Hij stelde wel de vraag hoe een route op kaart aan te geven en de lijn in beeld te laten verschijnen. Jan vertelt hoe hij eerst een kaart opslaat van het gebied waar de route doorheen moet lopen. (Screenhunter om een gedeelte van het scherm te 'printen'.) Dan een gedeelte van de route, in één richting inteken, bijvoorbeeld met Paint, opslaan en hetzelfde met de rest van de route. Dan in gedeelten inlezen in Studio en effect "2D editor geavanceerd" er overheen uitvoeren met gebruik van markeerpunten.
Lees details in de bestanden "ScreenHunter.pdf" en "Beschijving lijn op landkaart.pdf"
Leden kunnen deze ook vinden op Dropbox in "LAS/Cursussen/Route intekenen"

Als voorbeeld waarbij Jan zijn route in verschillende stukken beschrijft en intekent toont hij "Vakantie 2018". Hij reist met familie door Duitsland en Polen waarbij we vooral de interessante gebouwen van verschillende steden en dorpen zien. Zijn vakantie duurde 21 dagen waarover Jan ons gedurende 20 minuten kan vertellen.

We vragen vanavond weer welke montage pakketten gebruikt worden en een groeiend aantal gebruikt "Adobe Premiere", al dan niet met After Effects. Dan zullen we toch eens een demo moeten geven met deze software in plaats van (of naast) Studio.

Enthousiast over wat we geleerd en gezien hebben gaan we iets later dan normaal huiswaarts.